Program

Piće dobrodošlice

Pozivamo vas na piće dobrodošlice na terasi Hotela Zora sa izborom tradicionalnih pića. Nadamo se da ćete nam se pridružiti u ugodnom druženju i prekrasnim pogledima na more i otočiće Smokvica i Maslinovik.

Pozvano predavanje otvoreno za javnost (samo na hrvatskom): Zašto brojni prostorni planovi devastiraju nacionalnu baštinu i slabe razvoj kvalitetnog turizma?

Prostorno planiranje bavi se uređenjem prostora (teritorija), a u osnovi svodi se na određivanje građevinskih područja, te planiranje namjene tih područja. Postupci donošenja prostornih planova dobro su definirani kako na državnoj, tako i na županijskoj i lokalnoj razini. Ipak svjedoci smo propusta koji dovode do štetnih rješenja ili se ne prihvaćaju znanstvene procjene u fazi ocjenjivanja. U predavanju će se analizirati pozitivni i negativni primjeri planiranja u obalnom prostoru hrvatskog dijela Jadrana s gledišta zaštite prirodne i kulturne baštine, u prošlosti i u sadašnjosti sa osvrtom na planiranu izgradnju u Malostonskom zaljevu te neadekvatno uređenje turističkih naselja uz našu obalu, a posebno na razloge neadekvatnih rješenja.

POZVANI PREDAVAČ

Professor emeritus Damir Viličić

Etnobotaničko predavanje (samo na hrvatskom jeziku)

U sklopu simpozija biti će održano i predavanje ing. Josipa Bakića na temu Etnobotanike. Etnobotanika je zanimljivo područje između botanike i etnologije koje ponovo dolazi u fokus istraživača i šire javnosti. Znanja vezana uz tradicionalnu upotrebu nativnih biljnih vrsta se uglavnom prenose usmenom predajom i ne postoje sustavna istraživanja. Današnje vrijeme predstavlja zadnji trenutak da se znanja stjecana stoljećima dokumentiraju i sačuvaju u pisanom obliku. Predavanje će biti otvoreno za javnost, te će se održati na hrvatskom jeziku.

POZVANI PREDAVAČ

Josip Bakić, dipl.ing. biologije

Nastavnička sekcija: Botanika u nastavi biologije u osnovnim i srednjim školama (samo na hrvatskom jeziku)

U sklopu programa posvećenog nastavnicima održat će se nekoliko kratkih predavanja s aktualnim temama iz područja botanike. Predviđeno je i održavanje okruglog stola s temom Položaj botanike u nastavnim programima biologije u osnovnim i srednjim školama. Cilj je potaknuti raspravu o trenutnoj situaciji i mogućim rješenjima u smislu poboljšanja položaja botanike u nastavi biologije. Voditelji i uvodničari okruglog stola su dr.sc. Diana Garašić, dr.sc. Žaklin Lukša i dr.sc. Milenko Milović. Uvodničari će prikazati trenutno stanje i položaj botanike u nastavi biologije u školama uz podatke iz istraživanja o interesu učenika osnovnih škola i gimnazija te usvojenost osnovnih koncepata botanike. Poseban naglasak bit će i na predstojećim promjenama vezanim uz kurikulum Biologije.

Napomena:

Za sudjelovanje samo na nastavničkoj sekciji (subota, 24.09.2016., 14.30-19.00) potrebno je prijaviti se na e-mail hbod.botanic@gmail.com. Prilikom potvrde prijave biti će dostavljene upute potrebne za plaćanje u iznosu od 150,00 kn. Ukoliko želite sudjelovati na simpoziju i ostale dane, te imati postersko ili usmeno izlaganje čiji će sažetak biti objavljen u Knjizi sažetaka, potrebno je izvršiti registraciju sudjelovanja on-line i uplatiti kotizaciju navedenu na web stranici (http://hbs.biol.pmf.hr/lokacija-3/registracija/).

Stručna ekskurzija

U sklopu ekskurzije biti će organizirani posjet Nacionalnom parku Krka gdje ćete posjetiti rijeku Krku, koja teče od Dinare prema Jadranskom moru stvarajući jedinstvene krške slapove kao što su Skradinski Buk i Roški slap. Sa sedam sedrenih slapova i padom od 242 m, rijeka Krka je prirodni krški fenomen. Flora i fauna Nacionalnog parka Krka je bogata i raznolika te uključuje mnoge rijetke i endemične vrste.

Preuzmite letak sa informacijama o ekskurziji.

Cijena po osobi 250,00 HRK

Cijena uključuje: prijevoz autobusom Primošten – Krka – Primošten, posjet Nacionalnom parku Krka s vožnjom brodom po Krki, posjetom sedrenim barijerama na Skradinskom buku, panoramskim razgledavanjem kanjona rijeke Rijeke te upoznavanjem hazmofitske i travnjačke vegetacije, ručak od tri slijeda (bez pića), pratitelja, PDV.

Napomena: zbog ograničenog broja mjesta preporučujemo prijavu i uplatu izleta prilikom registracije.

Program 5. Hrvatskog Botaničkog simpozija sa međunarodnim sudjelovanjem

Posterska sekcija